Hoe werkt een laadpas?

Geplaatst op

Tankpas

Een laadpas is een hulpmiddel voor iedereen die een elektrische auto bezit of van plan is er een aan te schaffen. Het is een pasje waarmee je jouw elektrische auto kunt opladen bij openbare laadpalen of laadstations. Maar hoe werkt een laadpas nu eigenlijk? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over de laadpas. 

Wat is een laadpas?

Een laadpas is vergelijkbaar met een pinpas, maar kun je gebruiken om je elektrische auto op te laden. Het is eigenlijk een soort sleutel tot het opladen van je auto bij openbare laadpunten. Het werkt op een vergelijkbare manier als een bankpas, waarbij je de pas gebruikt om toegang te krijgen tot de laadpaal en de kosten van het opladen automatisch worden verrekend. Met een laadpas heb je dus toegang tot een groot netwerk van laadpunten verspreid over het hele land. 

Met een laadpas kun je elektrisch laden op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen, winkelcentra en tankstations. Dit is vooral handig wanneer je geen eigen oplaadpunt thuis hebt en afhankelijk bent van openbare laadpunten. Naast het gemak van het opladen van je auto, biedt een laadpas ook andere voordelen. Zo kun je met sommige laadpassen gebruikmaken van speciale tarieven of kortingen bij bepaalde laadpunten. Dit kan helpen om de kosten van het opladen van je auto te verlagen en zo geld te besparen. 

Daarnaast zijn er ook laadpassen die toegang geven tot laadpunten in het buitenland. Dit is vooral handig wanneer je regelmatig naar het buitenland reist en je de elektrische auto wilt opladen tijdens de reis. Dit noemt men ook wel een internationale laadpas. TanQyou biedt ook een laadpas voor heel Europa

Een laadpas is meestal gekoppeld aan een specifiek laadnetwerk. Dit betekent dat je alleen kunt opladen bij laadpunten die zijn aangesloten bij het netwerk van jouw laadpas. Gelukkig zijn er veel verschillende laadpassen beschikbaar, elk met hun eigen netwerk van laadpunten. Dit betekent dat er altijd wel een laadpas is die past bij jouw wensen.

Soorten laadpassen

Er zijn verschillende soorten laadpassen verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een laadpas van een specifieke laadpaal aanbieder, zoals Eneco of ANWB. Je kunt ook kiezen voor de laadpas van TanQyou. Je kunt de laadpassen vergelijken als het gaat om de kosten die eraan verbonden zijn. Het is belangrijk om te weten dat niet elke laadpas bij elke laadpaal werkt, dus het is verstandig om vooraf te controleren of je laadpas bruikbaar is met de laadpalen die je wilt gebruiken. 

Naast de keuze tussen laadpassen van specifieke aanbieders en laadpassen voor grotere netwerken, zijn er ook laadpassen die speciale voordelen bieden. Zo zijn er laadpassen waarmee je kunt profiteren van kortingen op het tarief per kilowattuur. En zijn er laadpassen waarmee je gebruik kunt maken van extra services, zoals het reserveren van een laadpaal op een drukke locatie of het ontvangen van een notificatie wanneer je auto volledig is opgeladen. 

Het is ook mogelijk om een laadpas aan te schaffen die specifiek is ontworpen voor elektrische auto's van een bepaald merk. Deze laadpassen bieden vaak extra functionaliteiten die zijn afgestemd op de behoeften van de betreffende automodellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld informatie geven over de laadsnelheid, het energieverbruik en de resterende laadtijd. 

Hoe kun je elektrisch laden?

1. Om je elektrische auto op te laden, heb je naast een laadpas ook een laadkabel nodig. Deze kabel sluit je aan op zowel de laadpaal als je auto. Het opladen zelf is vrij eenvoudig. 

2. Je steekt de stekker van de laadkabel in de laadpaal en vervolgens sluit je de andere kant aan op je auto. 

3. Daarna activeer je de laadsessie met je laadpas, waarna het opladen begint. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de capaciteit van de laadpaal en de batterij van je auto. Het is belangrijk om te weten dat je tijdens het opladen je auto niet kunt gebruiken, dus plan het opladen altijd goed in. 

Naast openbare laadpalen zijn er ook mogelijkheden om thuis je elektrische auto op te laden. Hiervoor kun je een laadpaal laten installeren bij je woning. Dit biedt het gemak van altijd een oplaadpunt bij de hand te hebben. Bovendien kun je vaak profiteren van voordelige tarieven voor het opladen van je auto thuis.

Kun je ook laden zonder laadpas?

In sommige gevallen is het mogelijk om je auto op te laden zonder een laadpas. Bij sommige openbare laadpalen kun je betalen met een mobiele app of direct via een betaalautomaat bij de laadpaal. Hierdoor kun je ook laden als je geen laadpas bij je hebt. 

Maar hoe werkt dat precies? Nou, stel je voor dat je onderweg bent en je realiseert je dat je vergeten bent je laadpas mee te nemen. Geen paniek! Je kunt nog steeds je auto opladen. Bij sommige openbare laadpalen kun je namelijk betalen met een mobiele app. Dit betekent dat je simpelweg de app opent, het laadpunt selecteert en de betaling voltooit. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone met internetverbinding. Het is een handige oplossing voor mensen die hun laadpas wel eens vergeten. 

Opladen met bankpas of creditcard

Maar wat als je geen smartphone hebt of geen toegang hebt tot een mobiele app? Geen zorgen, er is nog een andere optie. Bij sommige laadpalen kun je namelijk direct betalen via een betaalautomaat bij de laadpaal zelf. Dit betekent dat je contant geld, een bankpas of creditcard kunt gebruiken om de betaling te voldoen. Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om je auto op te laden, zelfs zonder een laadpas. 

Heb je nog geen laadpas? Vraag dan onze laadpas aan!

Als je nog geen laadpas hebt, maar wel elektrisch wilt gaan rijden, is het aan te raden om een laadpas aan te vragen. Een laadpas geeft je toegang tot een groot netwerk van laadpunten en biedt vaak ook voordelige tarieven. Je kunt bij TanQyou een gratis laadpas aanvragen. Dus waar wacht je nog op? Vraag vandaag nog onze laadpas aan en geniet van zorgeloos elektrisch rijden!