Wat is pre-autorisatie?

Geplaatst op

Je hebt net getankt bij een onbemand tankstation. Je kijkt op je rekening en tot je grote schrik zie je dat er €150 is afgeschreven. En dat terwijl je maar voor €60,- hebt getankt. Dit is absoluut niet het bedrag wat je getankt hebt. Wat nu? 
Het tanken bij een onbemand tankstation gaat wat anders dan bij een bemand tankstation. Wanneer je tankt bij een onbemand tankstation wordt er altijd een bedrag in reservering gebracht. In de meeste gevallen gaat het om een bedrag van €125,- of  €150,-. Dit heeft alles met pre-autorisatie te maken. In deze blog leggen we het proces van pre-autorisatie uit. 

Betaling

Je vult de pincode van het pasje waarmee betaald moet worden in. Van tevoren staat nog niet vast hoeveel jij gaat tanken. Daarom brengt de bank €150,- of €125,- in reservering. Dit noem je pre-autorisatie. Het is eigenlijk een soort borg. Als de betaalpas is goedgekeurd wordt de pomp vrijgegeven en kan er getankt worden. Wanneer je klaar bent met tanken wordt enkel het bedrag waarvoor je daadwerkelijk getankt hebt afgeschreven. Het verschil tussen het bevroren bedrag van €150,- en de daadwerkelijke transactie wordt dus op de achtergrond teruggeboekt. 

Pre-autorisatie

Wat is pre-autorisatie nu eigenlijk? Er wordt bij het tanken door de bank gecontroleerd of je wel genoeg saldo hebt om te kunnen tanken. Bij elke pinactie wordt eigenlijk een bedrag door de bank bevroren. Als je getankt hebt, wordt het getankte bedrag van deze reservering afgehaald. Het resterende bedrag wordt weer teruggestort. In de meeste gevallen merk je niks van de reservering. Het geld wordt gelijk na de transactie weer terug gestort. Soms kan het zo zijn dat het geld niet gelijk wordt teruggestort. Dit komt wel eens voor wanneer je in het buitenland hebt getankt en heel af en toe ook wanneer je bij een onbemand station hebt getankt in Nederland. In dit geval zal de bank het bedrag binnen vijf werkdagen terugstorten op jouw rekening. Mocht dit bedrag na vijf dagen nog niet teruggestort zijn, raden wij aan om contact op te nemen met uw bank. Zij kunnen dit voor je bekijken en navraag doen bij het bedrijf dat de transacties van betaalautomaten verzorgd. 

Wat als ik minder saldo heb dan het te bevriezen bedrag? 

Voorbeeld: 
Je hebt nog maar €40,- op je rekening. Dan is het nog steeds mogelijk om te tanken. De bank kan niet meer een bedrag van €150,- bevriezen.  Daarom bevriest de bank dan een bedrag wat een euro minder is dan je saldo. In dit geval is dat dus €39,-. 

Zakelijk tanken

Wanneer je voornamelijk zakelijk tankt kan een reservering van € 150,- voorkomen worden door te betalen d.m.v. een tankpas. Met een tankpas betaal je namelijk altijd achteraf en op factuur.