Wat is HVO 100?

Geplaatst op

HVO 100 - Nozzle

HVO 100 infographSteeds vaker hoor je men praten over biobrandstof. Zelfs in de koningsklasse van de racerij is men zover. De FIA heeft als doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te rijden. Maar wat zijn op dit moment de meest schone brandstoffen? In deze blog kijken we naar de meest duurzame vorm van diesel, namelijk HVO 100.

Wat is HVO 100?

HVO 100 of beter gezegd ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ is een schone vervanger voor diesel. Het getal ‘100’ achter de afkorting HVO geeft aan dat het gaat om een 100% duurzame dieselbrandstof, dat niet gemixt wordt met fossiele brandstof. HVO 100 wordt ook wel eens ‘blauwe diesel’ genoemd. In wezen is er geen verschil met HVO 100, het is enkel een commerciële benaming en HVO is de scheikundige naam.

Waar is HVO 100 van gemaakt?

HVO 100 wordt gemaakt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Deze dieselbrandstof is geproduceerd op basis van waterstof behandelde plantaardige oliën (frituurvet) en restafval, waaronder dierlijke vetten. Tijdens het productieproces wordt er gebruik gemaakt van waterstof om zuurstof uit de biomassa te pompen. Na het pompen van de zuurstof uit de biomassa ontstaat er een combinatie van lineaire, paraffine koolwaterstof moleculen, water en CO2. 

De voordelen van HVO 100

HVO 100 biedt vooral veel voordelen als het gaat om duurzaamheid. 
Bijvoorbeeld een CO2-reductie tot wel 90% en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, koolwaterstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en PAK's. Dat is beter voor de lokale luchtkwaliteit en ook goed voor de motor, want filters en injectoren blijven langer schoon. 

Hoog Cetaangetal

HVO 100 kenmerkt zich ook door een hoger cetaangetal, hoe hoger het cetaangetal hoe sneller de brandstof ontbrand. Wat weer resulteert in een efficiëntere motor.

Is HVO geschikt voor mijn auto?

HVO 100 kan in alle moderne dieselvoertuigen worden getankt. De dieselvoertuigen moeten wel voldoen aan de EN15940 norm. Dit geldt voor zowel vrachtwagens, bestelwagens en personenauto’s. Een groot voordeel is dat de dieselvoertuigen geen aanpassingen nodig hebben. 

Waar kan je HVO 100 het tanken?

Met de TanQyou tankpas kan je bij meer dan 30 tankstations in Nederland HVO 100 tanken en nog eens bij 30 andere tankstations HVO 30 tanken. Het TanQyou tankstation Burgum beschikt ook over HVO 100.

Biodiesel kaart

Op de onderstaande kaart, vind je eenvoudig de locaties waar je HVO 100 of HVO 30 kunt tanken. Door op één van de pins te klikken, is de biodiesel kaart is ook te gebruiken om te navigeren naar het dichtstbijzijnde tankstation met biodiesel.