HVO 100 in Burgum. Maar wat is HVO 100?

Geplaatst op

Burgum

Sinds kort hebben wij ook een tankstation in Burgum. Het nieuwe station is gevestigd aan de Florynwei 5, naast Autoschat Burgum. TanQyou Burgum is de eerste locatie waar wij ook HVO100 aanbieden. De HVO100 bestaat volledig uit plantaardige rest oliën uit de voedingsindustrie. Deze duurzame brandstof wordt CO2-neutraal verbrand. 

Wat is HVO100 brandstof?
HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil) is het zuivere alternatief van diesel en valt onder de EN15940-norm. Het wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. HVO100 heeft een soortgelijke chemische samenstelling met de gebruikelijke diesel brandstof. Hierdoor zijn er geen aanpassingen nodig aan de motoren of distributiesystemen. Daarnaast is HVO100 van een zuivere diesel kwaliteit en bevat het nagenoeg geen vervuilende elementen zoals alkenen en aromaten. 

Welke voertuigen zijn er geschikt voor HVO100?
Doordat het product een lagere dichtheid heeft dan de reguliere diesel (EN590-norm) kan het product op dit moment nog niet door alle voertuigen getankt worden. Merken zoals Peugeot en Citroën hebben reeds voor alle modellen met een Euro5 of Euro6-dieselmotor een geschiktheidsverklaring uitgegeven. Truckfabrikanten zoals DAF, Scania, MAN en Volvo lopen in het truck segment voorop als het gaat om goedkeuringen voor de HVO100 brandstof. Dit betreffen vaak de laatste generatie onroad Euro5-modellen en nu ook steeds vaker Euro6-motoren.    
 
Voordelen van de HVO100:

  • Tot 89% CO2 reductie
  • Minder uitstoot fijnstof, roet en stikstofoxiden
  • Fossielvrij
  • Hernieuwbaar 

Ook HVO100 tanken? Vraag je dealer of jouw auto of vrachtauto geschikt is voor deze brandstof!