Welke kosten mag ik als zzp'er aftrekken bij de belastingdienst

Geplaatst op

Belasting

Als ZZP'er mag je bepaalde kosten met betrekking tot je voertuig aftrekken van je belastingaangifte. Hieronder staan enkele veelvoorkomende kostenposten:

Autokosten aftrekken

De kosten voor de aanschaf of lease van een bedrijfsauto zijn volledig aftrekbaar van de belasting. Ook de kosten voor brandstof, onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting zijn aftrekbaar. Het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen zakelijk en privégebruik van de auto. 

Het indienen van de parkeerkosten

Het is niet mogelijk om de BTW op parkeerkosten af te trekken als zakelijke kosten, er wordt namelijk bij het parkeren op straat geen BTW gerekend. Tenzij je in een parkeergarage parkeert, dan betaal je wel 21% BTW. Ook wordt er btw berekend op de transactiekosten bij het gebruik van een parkeerapp. Deze 2 bovengenoemde voorbeelden zijn volledig aftrekbaar als zakelijke kosten, mits deze gemaakt zijn tijdens zakelijke afspraken of reizen. Je kunt deze kosten dus volledig opvoeren in je administratie en aftrekken van je winst. Het is wel belangrijk om de bonnetjes of facturen van de parkeerkosten goed te bewaren als bewijsstukken voor de Belastingdienst. Met behulp van de TanQyou Park app heb je altijd een helder overzicht van al je facturen.

Aftrekken van de reiskosten

Als je voor je werk moet reizen, mag je de reiskosten aftrekken. Hierbij kun je denken aan kosten voor openbaar vervoer, taxi's en vliegtickets. Als je deelvervoer gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals het bezoeken van klanten of het reizen naar vergaderingen, dan zijn de kosten mogelijk aftrekbaar als zakelijke kosten. Ook de kosten voor het gebruik van je eigen auto mag je aftrekken. Daarover lees je meer in de volgende alinea

Gebruik van het privévervoermiddel

Als je als ZZP'er gebruikmaakt van je privé auto voor zakelijke doeleinden, mag je de gemaakte kosten aftrekken van de belasting. Ook hier geldt dat je maximaal €0,21 per kilometer mag aftrekken. Met een privé auto kun je alle kosten die bij je auto horen aftrekken zoals reparatie, brandstof, onderhoud en verzekering, dat werkt met percentages bijvoorbeeld: Je rijdt in 1 jaar 10.000 kilometer, privé 9000 kilometer en zakelijk 1000 kilometer. Dan mag je 10% van die kosten aftrekken. Het is essentieel om goed bij te houden hoeveel kilometer je hebt gereden voor zakelijke doeleinden en hoeveel kilometer voor privédoeleinden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je alleen kosten mag aftrekken die daadwerkelijk zijn gemaakt voor je onderneming. Ook moet je de kosten kunnen onderbouwen met facturen en bonnen. Het is daarom verstandig om een goede administratie bij te houden van je autokosten. Een handige manier om dit te doen is via het TanQyou platform, waar je gebruik kunt maken van kilometerregistratie, APK-meldingen en de TanQyou park app. Bovendien kun je met dit platform al je tankbonnen overzichtelijk op één factuur vinden.