Top 10 auto's uit de jaren 70

Geplaatst op

Lada

De jaren 70's was niet alleen de tijd van disco's en wijde broeken maar ook van de oliecrisis. Dit had als gevolg dat auto's compacter werden en dat design minder belangrijk werd.  De meeste van deze compacte auto's waren gevaarlijk, onbetrouwbaar, maar hadden een veel zuinigere brandstofverbruik.

 

10. Lada

Ook in de Sovjet-Unie was men opzoek naar een compacte voertuig voor de gewone man. Dit werd de Lada, wat nagenoeg een 1 op 1 kopie is van de Fiat 124 die op de markt kwam in de jaren 60.

 

Lada

 

9. Datsun 240Z

De Nissan S30 werd in Japan verkocht als de Nissan Fairlady Z en in andere markten als de Datsun 240Z. De naam Fairlady werd gegeven nadat de president van Nissan Motors Japan, naar de Broadway-musical "My Fair Lady" keek. Hij vond het zo leuk, dat hij dacht dat het de perfecte naam was voor Nissan-sportwagens. Hij voelde dat de naam een beeld van schoonheid voor de auto zou oproepen - omdat mensen zouden denken aan de schoonheid van de muziek en de hoofdrolspeelster van de musical. Dit was in Japan inderdaad het geval maar In de Verenigde Staten werd niet de link gelegd met een sportieve auto, daarom kreeg het de naam Datsun 240Z. 

 

Datsun 240Z

 

8. Fiat Dino coupé

Wederom een auto met een opvallende naam. De naam dino verwijst naar Alfredo Ferrari of ook wel 'Alfredino' zoals hij als kind werd genoemd. 

Fiat Dino coupé

 

7. Lotus Esprit

De James Bond auto die volgde op de Aston Martin DB5 en te zien was in The Spy Who Loved Me. In de film kon de auto niet alleen op land rijden maar ook nog varen in het waren. In 2013 kocht Elon Musk de auto met als doel het voertuig te herbouwen tot een amfibievoertuig.

Lotus Esprit

 

6. BMW E21

De eerste 3-serie (E21) rolde in 1975 van de band. De wagen leek erg op de toen al bestaande 5-serie,

BMW E21

 

5.  Dodge Challenger


De Dodge Challenger is kenmerkend in 1970 door de V8 motoren. Het waren de ultieme Muscle Cars. Bruut, sterk en iconisch. 

Dodge Challenger

 

4. Alfa Romeo Montreal

Ondanks zijn prestatievermogen en het ontwerp van een beroemd designer, was er eigenlijk nooit belangstelling voor de auto. Er werden er uit eindelijk een kleine 4000 auto's geproduceerd. 

Alfa Romeo Montreal

 

3. Aston Martin v8 vantage 1977

De topsnelheid van de Vantage uit 1977 was 170 mph dit maakte het 's werelds snelste productieauto van die tijd.

Aston Martin v8 vantage 1977

 

2. Lamborghini Countach

De eerste auto die ooit met verticaal openende schaardeuren naar de productielijn ging, was de Lamborghini Countach.  Het was de Countach die de Lamborghini de term "Lambo Doors" gaf.

Lamborghini Countach

 

1. De nummer 1 van de lijst bepaal jij.....

Wat vind jij de allermooiste auto uit de 60's? Laat het weten in de reacties op Instagram en Facebook.

Oldtimer '60