Top 10 auto's uit de jaren 60

Geplaatst op

Aston Martin DB5

De jaren 60 waren de jaren waarin autokopers kleinere voertuigen eisten. Compacte auto’s werden in vele varianten aangeboden op de automarkt door elke autofabrikant. Ook richtten fabrikanten zich meer op zuinigheid in gebruik. In plaats van ijzer werd nu aluminium gebruikt om het gewicht van de modellen te verminderen. Ook werden er aanpassingen gedaan aan het ontwerp van de verbrandingskamer waardoor het brandstofgebruik zuiniger werd. Voor deze tijd was bezig zijn met duurzaamheid echt een vooruitgang. 

Na de oorlog, in de jaren 50 werd design opeens belangrijk. Deze trend zette zich in de jaren 60 voort. Auto’s werden in allerlei mooie vormen en kleuren ontworpen. De klant had, in tegenstelling tot 10 jaar eerder ineens keuze over het uiterlijk van een auto. 
 

10. Jensen Interceptor

De Jensen Interceptor is kenmerkend door zijn bijzondere achterkant. Het achterraam loopt schuin af en is groter dan ‘normaal’. De auto, gemaakt door de Britse autofabrikant Jensen is ontworpen in Italië. De handgemaakte auto kende wel de nodige moeilijkheden. Bij de aanschaf van onderdelen werden namelijk niet altijd logische keuzes gemaakt. Er werd makkelijk van leverancier gewisseld waardoor de kwaliteit van hetzelfde model toch sterk kon verschillen.
 

 

Jensen Interceptor

 

9. Chevy Impala 1961 

De Chevrolet Impala werd in 1958 voor het eerst geïntroduceerd als cabriolet. In de eerste jaren was dit model makkelijk te herkennen aan de symmetrische achterlichten. In 1961 werd de derde generatie ontworpen. Dit model was een stuk vierkanter dan de eerdere modellen. 
 

Chevy Impala

 

8. Lotus Elan 1961

De Lotus Elan is een model van het Britse automerk Lotus dat van 1961 tot 1975 werd gebouwd. Het model bestond oorspronkelijk uit een cabriolet en een coupé model. Vanwege het tijdloze ontwerp en zijn techniek werd de Lotus Elan de inspiratiebron van de Mazda MX 5 die tot op de dag van vandaag nog steeds geproduceerd wordt. 
 

Lotus Elan

 

7. Jaguar E-Type 1961

Nadat de Jaguar D-Type een aantal successen had behaald in de jaren 50 vond Jaguar het tijd voor een opvolger. Er werd besloten om een nieuwe sportwagen te ontwikkelen. De Jaguar E-Type. Dit model kreeg een revolutionair carrosserie ontwerp van Malcolm Sayer. Deze man heeft eerder vliegtuigen ontworpen en hij wou de vorm van zijn vliegtuigen terug laten komen in de E-Type. 
 

Jaguar E-Type

 

6. Volkswagen T1 1963

De Volkswagen T1, ook wel Microbus of Transporter genoemd, werd geproduceerd tussen 1950 en 1967. Bij velen is deze bus bekend als mini camper. Op de foto is het meest bekende en tevens gewilde model te zien: De Samba. Dit model werd altijd in twee kleuren gelakt. De T1 was in de jaren 60 een boegbeeld van de flower power tijd. 
 

Volkswagen T1

 

5. Porsche 911 1969 

De Porsche 911 is de meest bekende sportwagen van de Duitse autofabrikant Porsche. De eerste Porsche werd in 1963 geïntroduceerd als het model 901. Echter, Peugeot claimde het merkrecht op automerken met 3 cijfers en een in het midden. Het nummer moest veranderd worden en zo maakte de Porsche 911 zijn opwachting.
 

Porsche 911

 

4. Ford Mustang 1965 

De eerste Ford Mustang is geproduceerd van 1964 tot 1966 en werd verkocht als ‘1665 Mustang’. De naam van de Mustang is bedacht door stylist John Najjar, die een groot fan was van het gevechtsvliegtuig de P-51 Mustang. 
 

Ford Mustang

 

3. Shelby Cobra 1965

De Shelby Cobra is een razendsnelle auto die anno 2021 prima mee zou doen als raceauto. De Cobra heeft een topsnelheid van 265 kilometer per uur en haalt de 100 kilometer per uur in 4 seconden. Ter vergelijking: De nieuwste Porsche Carrera 911 heeft een topsnelheid van 290 kilometer per uur en trekt op van 0 naar 100 kilometer per uur in 4,2 seconden. 

Shelby Cobra

 

2. Aston Martin DB5 1963

Deze beauty is ontzettend populair onder autoliefhebbers. De auto was in 1964 voor het eerst te zien in de derde James Bond film Goldfinger. In 2019 werd een bepantserd model inclusief schietstoel voor ongewenste bijrijders geveild voor 6,4 miljoen dollar. 
 

Aston Martin DB5

 

1. De nummer 1 van de lijst bepaal jij.....

Wat vind jij de allermooiste auto uit de 60's? Laat het weten in de reacties op Instagram en Facebook.

Oldtimer '60