6 tips voor een perfect werkende buitenboordmotor

Geplaatst op

brandstof-buitenboordmotor

Een goed werkende buitenboordmotor geeft natuurlijk extra veel plezier op het water. Niks is vervelender dan een plotselinge uitval of startproblemen. In dit blogbericht lees je de handigste tips over hoe jij je buitenboordmotor extra goed kunt onderhouden.

Zodra Jesper de kans krijgt is hij op het water te vinden. Hij vult zijn buitenboordmotor met benzine bij TanQyou en gebruikt als toevoeging Castrol Edge 5W30C3.

Tip 1: Brandstof

Ons advies is om 100+ te tanken, omdat dit de beste verbranding voor je buitenboordmotor genereert. Het is wel belangrijk om de jerrycan met benzine niet in de zon te plaatsen. 100+ benzine wordt veel gebruik als brandstof voor oldtimer omdat deze geen ethanol bevat. 

Tip 2: Schone brandstoftank

Zorg er altijd voor dat de brandstoftank van je buitenboordmotor gereinigd is. Water en vuil gaat niet goed samen met de motor en benzine. Oude ijzeren tanks kun je het beste vervangen door een plastic tank, zodat roest geen kans krijgt om zich te mengen met de benzine.

Tip 3: Startproblemen oplossen

Vaak zijn startproblemen te wijden aan oude benzine die leidingen of de carburateur verstopt. Zorg er daarom altijd voor dat je schone benzine bijvult. Blijven de startproblemen aanhouden? Ga dan met je motor langs voor onderhoud bij een expert.

Tip 4: Beschermen tegen zout water

Betreed je met je boot zout water, dan moet je voorbereid zijn! Gebruik teflon-spray om alle kappen, het staartstuk en de motor in te spuiten. Dit dient voor een betere bescherming tegen zout water. Nadat je op zout water hebt gevaren is het belangrijk om de gehele motor door te spoelen met zoet water. Daarnaast moet je ook alle zoutresten verwijderen, want deze kunnen zorgen voor een lelijke aanslag op je boot.

Tip 5: Olie in de buitenboordmotor

Verreweg de meeste buitenboordmotoren gebruiken 10W30 als olie. Een 2-takt-motor gebruikt mengsmering die toegevoegd wordt aan de benzine. Daarnaast wordt het staartstuk voorzien van staartstuk-olie, zodat alle draaiende onderdelen goed gesmeerd blijven. Voor de meeste 2-takt-buitenboordmotoren geldt een mengverhouding van 1:50. Echter staat in het onderhoudsboekje van je motor aangegeven hoeveel olie er exact nodig is.

Motorolie voor in de buitenboordmotor

 

Castrol Edge 5w30c3 1 liter MPM oil 10w30 multigrade 4 liter Motorolie en meer  

Tip 6: Propeller controleren

Het kan je snel gebeuren: je raakt een object in het water. Waarschijnlijk merk je hier zelf niks van, want door al dat ‘gegolf’ is dat nauwelijks voelbaar. Om prijzige reparaties te voorkomen, is het belangrijk om de propeller van tijd tot tijd te controleren en schoon te maken. Zie je dat de propeller beschadigd of krom is, vervang deze dan altijd. De propeller kan, indien hij beschadigd is, voor grote problemen zorgen. Zo kunnen draaiende onderdelen op de verkeerde manier op elkaar inslijten of kan er lekkage ontstaan in het staartstuk.

Ga je het water op? Dan wensen wij je uiteraard veel plezier ... en vergeet niet te tanken bij TanQyou!