Mag je op de stoep parkeren?

Geplaatst op

Stoep parkeren

Je wilt op de stoep parkeren, maar mag dat ook?

Je wilt snel even een boodschap doen bij een winkel en er is geen parkeerplek in de buurt. Dan zet je de auto toch even voor het gemak helemaal of half op de stoep. Er gelden echter regels voor het parkeren van auto’s, zoals er ook regels van toepassing zijn voor het parkeren van motoren op de stoep. Mag je dan op de stoep parkeren? Nee, het is niet toegestaan om je auto op de stoep te parkeren.

Op de stoep parkeren met de auto

Het is strafbaar om je auto op de stoep te parkeren. De wet schrijft voor dat je de auto op de rijbaan dient te parkeren of in een parkeervak als deze aanwezig is. Het maakt niet uit of je met twee wielen half op de stoep staat of dat je de auto helemaal op het trottoir neerzet. In principe zijn beide situaties verboden. Dat heeft te maken met de hinder die je voor voorbijgangers op de stoep veroorzaakt. Het trottoir is namelijk bestemd voor voetgangers. 

Uitzondering verkeersbord E08b

Er geldt wel een uitzondering op de regel. Dat is als er een officieel RVV-verkeersbord (E08b) te zien is met een afbeelding van een auto met twee wielen op de stoep. In een dergelijke situatie is het toegestaan om je auto half op het trottoir te parkeren. Dit is dan wel alleen toegestaan aan de zijde van de weg waar het verkeersbord te zien is.

Op de stoep parkeren met de motor

Mag je wel een motor op de stoep parkeren? Het is volgens de wet verboden dat je een motor op de stoep parkeert, maar in de praktijk is er sprake van een gedoogsituatie. Mocht je de motor op een hinderlijke manier op de stoep neerzetten, dan loop je het wel het risico een boete te krijgen. Verder geldt dat je de motor in een parkeervak voor motoren zet als deze aanwezig is op de rijbaan.

Boete op de stoep parkeren

Als je de auto op de stoep parkeert dan bestaat er een kans dat je daarvoor een boete krijgt. De boete bedraagt € 100,00 voor fout parkeren. Er rijden vooral door grote steden doorlopend scanauto’s door de straten en er zijn toezichthouders te voet actief. Het is dus beter een boete te voorkomen door je auto netjes te parkeren.

Makkelijk en goedkoop parkeren met TanQyou Park

Parkeer je auto op een plek waar het is toegestaan. Het is gemakkelijk en goedkoop parkeren als je van de TanQyou parkeerapp gebruikmaakt. Je parkeert daarmee tegen het laagste tarief en de app is in meer dan honderd gemeentes te gebruiken.