Hoe werkt een parkeerapp?

Geplaatst op

Parkeerapp

Met een parkeerapp hoef je niet meer in de rij te staan voor een vieze parkeerautomaat en betaal je alleen voor de exacte parkeertijd. Toch is de overstap naar online parkeren even wennen. Hoe werkt het eigenlijk? Waar kan ik allemaal parkeren met een app? En hoe ziet de parkeerwachter dat ik geparkeerd sta? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel!

In vrijwel alle parkeerapps start je met een paar drukken op de knop je parkeeractie. Wanneer je bent ingelogd en wilt parkeren druk je eerst je kenteken aan. Vervolgens kies je de parkeerzone waar je wilt parkeren en druk je op start. Je parkeeractie is nu gestart! Om de parkeeractie weer te stoppen kan dat gemakkelijk via de grote rode stopknop in de app. 

ParkeerappHoe werkt mobiel parkeren

Op het moment dat je een online parkeeractie start stuurt de parkeerapp een signaal naar het Nationaal Parkeer Register (NPR). Het NPR is een landelijke database waar vrijwel alle parkeeracties worden geregistreerd en tijdelijk worden opgeslagen.

Hoe ziet de parkeerwachter dat ik een parkeerapp gebruik?

Zodra je een parkeeractie start wordt er een bericht naar het NPR gestuurd. Hier staat onder andere je starttijd, kenteken en parkeerzone in. Wanneer een scanauto voorbij rijdt of wanneer een parkeerwachter je kenteken handmatig scant wordt er een signaal vanuit het NPR teruggestuurd dat het kenteken bekend is de betreffende parkeerzone. Hiermee is het voor de parkeerwachter duidelijk dat je een parkeeractie hebt lopen. 

In welke gemeenten kan ik parkeren met een parkeerapp?

Vrijwel alle landelijke parkeerapps zijn aangesloten bij het NPR. Het NPR maakt het in meer dan 100 gemeenten in Nederland mogelijk om te parkeren met een parkeerapp. Dit aantal neemt in rap tempo toe. Welke gemeenten er al aangesloten zijn bij het NPR bekijk je hier.

Kan ik ook mobiel parkeren in parkeergarages?

Jazeker! Je met een aantal parkeerapps parkeer je met één druk op de knop in parkeergarages. Wil jij weten welke parkeergarages aangesloten zijn bij TanQyou Park? Check het hier!

Betalen

Bij de meeste parkeerapps zet je van te voren geld op je account om vervolgens je parkeeractie te kunnen starten. Ook zijn er enkele waar je achteraf kunt betalen. Met TanQyou betaal je ook altijd achteraf. Dit kan gemakkelijk door een Tikkie, Automatische incasso, Paypal of Payconic.

 

Voordelen mobiel parkeren

Haal jij nog een parkeerkaartje of parkeer jij al met jouw mobiel? Mobiel parkeren heeft vele voordelen. Speciaal voor jou hebben wij deze voordelen van mobiel parkeren op een rijtje gezet!

1. Je betaald nooit meer teveel want jij bepaalt alleen jouw geparkeerde tijd

Soms haast je je om zo snel mogelijk terug te komen omdat je parkeertijd afloopt en soms heb je juist uren over en heb je dus te veel kleingeld in de parkeermeter gegooid. Herkenbaar? Met mobiel parkeren bepaal jij wanneer je de parkeersessie start en stopt. Hierdoor ben je veel voordeliger uit. 

2. Alle transacties zijn inzichtelijk en makkelijk te declareren

De parkeersessies zijn makkelijk terug te vinden in de app en kunnen achteraf gemakkelijk via een door jou gekozen betaalmethode betaald worden. Zeker voor zakelijke gebruikers is dit een uitkomst. Elk parkeerbonnetje kan je gemakkelijk declareren bij het bedrijf waar je werkt.

3. Betalen doe je achteraf

Met mobiel parkeren draait alles om gemak. Je kan namelijk je parkeertransacties gemakkelijk achteraf betalen. Bij TanQyou bijvoorbeeld door een Tikkie. Hierdoor betaal jij met één druk op de knop al jouw facturen. Natuurlijk kun je ook een automatische incasso instellen, nóg gemakkelijker!

4. De parkeerautomaat is verleden tijd

Misschien is dit nog wel de grootste ergernis, je bent al met al veel tijd kwijt voordat je uiteindelijk het centrum in kunt of naar jouw afspraak kunt gaan. Eerst heb je er enkele minuten over gedaan om een plekje te vinden, vervolgens moest je in de rij staan bij de parkeerautomaat en daarna weer teruglopen naar jouw auto om dat kaartje achter je raam te leggen. Gelukkig zijn deze problemen met mobiel parkeren opgelost en kun je dus veel tijd besparen!

5. Je bent duurzaam bezig!

Wist jij dat er jaarlijks 2.000.000.000 papieren bonnen in Nederland worden geprint? Dat zijn meer dan 100.000 bomen! Dit kan en moet minder. Door je parkeeractie online te starten kan jij hier al een bijdrage in leveren.