De regels rondom het parkeren bij een laadpaal

Geplaatst op

laadpaal

Wat zijn de regels rondom parkeren bij een laadpaal?
Je ziet ze inmiddels overal, de parkeerplaatsen met laadpalen. Maar wat nou als de parkeerplaats vol is en jij wil je niet-elektrische auto parkeren? Mag dit dan op een plek waar een laadpaal staat? Of krijg je dan een boete?

Mag je parkeren bij een laadpaal zonder te laden?
Parkeren bij een laadpaal is hetzelfde als parkeren op een plek zonder laadpaal, tenzij er een onderbord aanwezig is. Wanneer er geen bord aanwezig is op de parkeerplaats met laadpaal, mag je dus gewoon op deze plek parkeren volgens de reguliere regels van de parkeerlocatie. is er wel een onderbord aanwezig? Dan is het heel simpel: goed lezen! Meestal zijn de parkeerplekken die uitsluitend bedoeld zijn voor het opladen van elektrische auto’s gemarkeerd met een wit kruis op de grond. Belangrijker nog is dat er een P bord met een onderbord aanwezig is. Op het onderbord staat een tekst als ‘Alleen bedoeld voor het opladen van elektrische voertuigen’. Dit betekent dat je hier alleen mag parkeren tijdens het opladen van je elektrische voertuig. Je moet dus je voertuig verplaatsen als je klaar bent met opladen. Als je met een benzine- of dieselauto of zelfs met een elektrische auto die niet aan het opladen is op een plek als deze staat, riskeer je een boete van €110,00. Soms geldt de exclusiviteit voor het opladen van de elektrische auto’s enkel op bepaalde tijden, dit staat dan aangegeven op het onderbord. Buiten deze tijden mag je dan wel volgens de reguliere regels parkeren op deze parkeerplaats.

Hoe lang mag je parkeren bij een laadpaal?
Wanneer je je auto oplaadt op een openbare laadplek, dan is het zaak om goed op de borden te letten. Het parkeren van een elektrische auto zonder dat deze ook écht aan het opladen is, kan een boete tot gevolg hebben. Tenzij het een particuliere parkeergarage of een eigen parkeerplek betreft, dan kan de politie natuurlijk geen boete opleggen.

Moet je een parkeerkaart kopen voor een laadplek?
Wanneer je parkeert op een betaalde parkeerplek, moet je ook als je al betaald hebt voor het opladen van je auto, gewoon een parkeerkaartje kopen of betalen via jouw parkeerapp. Wanneer je dit vergeet, riskeer je een boete of naheffing. Ook het maximaal aantal minuten parkeren geldt gewoon voor de (opladende) elektrische auto.

Meer weten over elektrisch laden
Buiten het opladen van je auto op een openbare parkeerplek, zijn er nog vele mogelijkheden op het gebied van elektrisch laden. Bij TanQyou bieden we verschillende diensten aan om jouw auto op te laden. Zo hebben we een aantal opties voor het plaatsen van een laadpaal en kun je gebruik maken van de TanQyou laadpas. Meer informatie en opties kun je vinden op onze website.