Auto winterklaar maken

Geplaatst op

tips-voor-winter

5 tips voor de winterDe winter komt er weer aan en dit is niet alleen voor velen van ons het mist favoriete seizoen. De winter is ook voor de auto een zware periode, daarom hebben wij een lijst met 5 handige tips opgesteld welke jou en je auto de winter doorhelpen.


1. Bevroren rubbers autodeur


In de winter kunnen de rubbers van je deuren vastvriezen. Hierdoor kun je te laat op je werk komen of zelfs, als je de autodeur te hard opentrekt, de rubbers van je portier beschadigen. Om dit te voorkomen kun je de rubbers van je portieren insmeren met siliconenspray. Spuit een beetje van dit goedje op een oude doek en smeer dit op je rubbers.

2. Bevroren handrem


Een truc die iedereen kent is de handrem simpelweg niet gebruiken. Zet de auto in de eerste versnelling om te voorkomen dat je auto wegrolt. Vriest je handrem toch vast, dan zit er niets anders op dan de motor te starten, de verwarming aan te zetten en te wachten tot de handrem ontdooit is.


3. Winterbanden


Een voor de hand liggende tip is uiteraard gebruik te maken van winterbanden. Toch zijn er nog veel mensen die dit niet nodig achten. De ANWB heeft een test uitgevoerd waarbij twee auto’s 50 km/h reden op een besneeuwd wegdek. De remweg van de auto mét winterbanden was meer dan twee keer zo kort dan die van de auto met zomerbanden.

4. Bevroren slot


Houd alle sloten van je auto goed geolied, dit zorgt ervoor dat water er makkelijker uit kan lopen en je slot niet vast vriest. Wanneer je de auto vaak wast is dit zeker een aanrader. Vriest je slot wel vast, dan kun je proberen – door je sleutel warm te maken met een aansteker – het slot te ontdooien.

5. Ruitenwissers


Met een bevroren raam willen de ruitenwissers nog wel eens aan het raam vast vriezen. Probeer ze absoluut niet los te trekken, hier door beschadig je heel gemakkelijk de rubbers van je ruitenwissers waardoor ze met heftige regenval het water minder goed kunnen afvoeren.

Ga ook nooit te werk met heet water of een föhn in de buurt van een bevroren raam. Door het temperatuurverschil kan er een barst in je raam ontstaan. Met deze tips beperk je het risico op schade door de vorst en kun je met een veilig gevoel de auto instappen!