5 tips om duurzamer te autorijden

Geplaatst op

duurzaam-rijden

5 tips voor duurzaam autorijden


Geplaatst op 17 september, 2019
De week van de mobiliteit heeft alles te maken met duurzame mobiliteit. Jij kunt ook je steentje bijdragen en duurzamer autorijden. Wij hebben 5 tips om van jou een duurzame automobilist te maken. Dat scheelt uiteraard ook in je portemonnee!

Gebruik de technische opties van je auto
Rijd met goede bandenspanning
Ga carpoolen
Maak gebruik van My.TanQyou
Tank Blue One 95 of AdBlue als milieubewust alternatief

1. Gebruik de technische opties van je auto*


Gebruiksgemak van het start-stopsysteem
Het start-stopsysteem kun je voornamelijk in de wat nieuwere auto’s vinden. Het start-stopsysteem is te herkennen aan het symbool A met een pijl hieromheen. Het start-stopsysteem, wanneer actief, is eenvoudig te gebruiken door de auto in de vrij te zetten en de koppeling op te laten komen. Wanneer de auto met het start-stopsysteem wordt uitgeschakeld, verbruikt hij per direct geen druppel brandstof meer.

start-stop-systeem

Het start-stopsysteem draagt bij aan duurzame mobiliteit.
De meeste weggebruikers beseffen niet zozeer hoe vaak ze stilstaan in het verkeer. Het opnieuw opstarten van de auto is vele malen zuiniger dan de auto stationair te laten draaien. Het start-stopsysteem heeft dus zeker een meerwaarde en draagt bij aan duurzamer autorijden.

Gebruik vaker cruise control*
Cruise control maakt autorijden veel makkelijker, maar deze functie wordt in de praktijk nog wel eens vergeten. Rijden met cruise control is effectief om duurzamer te autorijden. Het gebruiken van cruise control zorgt er ook voor dat je minder handelingen hoeft te verrichten tijdens het autorijden.

Cruise control inschakelen en uitschakelen
Cruise control kun je eenvoudig inschakelen en uitschakelen met een schakelaar op of aan het stuur. Met behulp van de rem kan je cruise control ook uitzetten. Met cruise control bespaar je niet alleen op je brandstofgebruik, ook bij trajectcontroles hou je een constante snelheid. Geen boete voor jou dus!

*Dit geldt alleen bij auto’s waar dit aanwezig is. Kun je het start-stopsysteem of de cruise control niet vinden of lukt het niet om deze in te schakelen? Ga dan even naar jouw autogarage om te vragen of ze je hiermee willen helpen. Je portemonnee is je dankbaar!

2. Rijd met een goede bandenspanning


Ruim 6 van de 10 automobilisten rijdt met te zachte autobanden. Met een goede bandenspanning produceer je minder CO2 en is autorijden ook een stuk veiliger. Om te profiteren van deze voordelen is het verstandig om je autobanden zo’n 6 keer per jaar op te pompen. Tip: Zet een herinnering in je agenda om het niet te vergeten!

Onnodig brandstofverbruik
Een te lage bandenspanning kan ook een grote kostenpost worden, omdat de auto dan meer brandstof verbruikt. Het feit is dat het brandstofverbruik met 2% toeneemt, wanneer de bandenspanning met 25% te laag is. Maar snel die banden oppompen dus!

banden

Goede bandenspanning zorgt voor duurzame mobiliteit

3. Ga carpoolen


Bij carpoolen rijd je voornamelijk samen richting het werk en weer richting huiswaarts en spreek je bijvoorbeeld af op een carpoolplaats buiten de stad. Carpoolen lijkt heel gemakkelijk, maar wordt in de praktijk nog vrij weinig toegepast, terwijl er buiten steden wel veel carpoolplaatsen zijn aangelegd.

CO2 uitstoot vermindering
Er zijn al wel veel automobilisten die hun auto achterlaten op een carpoolplaats en bij een collega instappen voor de laatste paar kilometers. Het is vrij eenvoudig en het kost relatief weinig tijd om te carpoolen met je collega’s. De grote winst zit hem voornamelijk in de hoeveelheid CO2 uitstoot die gereduceerd wordt. Het is iets om over na te denken, terwijl je op de heenweg en terugweg achter elkaar aanrijdt…

foto-carpoolen

Carpoolen zorgt voor duurzame mobiliteit

4. Maak gebruik van My.TanQyou


In My.TanQyou heb je altijd inzicht in je verbruiksmanager. Het aangewezen brandstofverbruik vanuit de fabrikant is namelijk een gemiddelde. Binnen onze applicatie heb je altijd inzicht in je actuele brandstof verbruik en kan dit je bewegen om efficiënter om te gaan met je brandstof.

Je kunt de verbruiksmanager ‘aan’ zetten via je voertuiginstellingen in my.tanqyou.com.

Rittenregistratie
Een andere fijne service binnen onze applicatie is de rittenregistratie. Met de rittenregistratie weet je hoeveel kilometers je hebt gereden. Je kunt de rittenregistratie bijhouden voor je werkgever of gewoon omdat je het leuk vindt. Bovendien houdt de applicatie de getankte liters bij.

Download de rittenregistratie direct en houdt je kilometers bij!

Download TanQyou Park in de App Store
Download TanQyou Park in de Google Play Store

5. Tank Blue One 95 of AdBlue als milieubewust alternatief


Naast de reguliere Euro 95 biedt TanQyou ook Blue One 95 en AdBlue aan.

Blue One
In Blue One 95 zit bio-ethanol in plaats van normale ethanol waardoor een auto minder CO2 uitstoot. Naast de vermindering van CO2 uitstoot is het ook beter voor de motorprestaties van je auto.  Blue One is verkrijgbaar op ons tankstation in Bleijswijk.

In Blue One 95 zit bio-ethanol in plaats van normale ethanol waardoor een auto minder CO2 uitstoot. Naast de vermindering van CO2 uitstoot is het ook beter voor de motorprestaties van je auto.  Blue One is verkrijgbaar op ons tankstation in Bleijswijk.

AdBlue
AdBlue bestaat uit een hoogwaardige ureumoplossing en dit wordt gebruikt om de uitstoot van zware dieselvoertuigen te reduceren. AdBlue is een ureumoplossing in gedemineraliseerd water. Bij TanQyou Franeker kun je AdBlue tanken tegen de scherpste prijs. AdBlue moet bijgevuld worden in de tank met de blauwe dop.

Bespaar met duurzaam rijden & goedkoop tanken!


Wij hopen dat je de 5 bovenstaande tips meeneemt om duurzamer te gaan autorijden. Wij gunnen jou om naast duurzaam te autorijden ook goedkoop te tanken. Bij TanQyou maak je op elke liter die je tankt, meer kans op één van de prijzen uit de periodieke prijzenpot.

Iedere maand worden er diverse prijzen gewonnen door onze klanten en het kan zomaar zijn dat jij de winnaar wordt. Doe ook mee en registreer je via my.tanqyou.com.

Tot slot raden we je aan om zoveel mogelijk files te vermijden. Mocht je toch in de file belanden? Lees dan https://www.tanqyou.com/nieuws/2019/08/08/5-tips-om-de-file-te-overleven/ om de file te overleven.