Welke zonnebril draag je achter het stuur?

Geplaatst op

Kind zit met een gepolariseerde zonnebril in de auto

Met dit warme weer is een zonnebril een ware must have. Ook in het verkeer is een zonnebril uitkomst, omdat kleuren een stuk natuurlijker aan de ogen voelen. Er zijn wel honderd verschillende zonnebrillen, maar wat is de beste zonnebril voor achter het stuur?

Keuze genoeg

In het prachtige centrum van Franeker bezochten wij Klaas Banga Brillen. Aan de wand hingen meer dan 100 verschillende zonnebrillen. ‘Er zijn geen slechte zonnebrillen’, vertelt Klaas Banga. ‘Ze doen allemaal wel iets, maar het effect van zo’n goedkope zonnebril kan natuurlijk wel verschillen met die van een duurdere variant’. Natuurlijk moesten wij dit testen!
Met twee zonnebrillen in de hand staan wij buiten, goed kijkend naar de verschillen. ‘Je ziet dat de glazen van de zonnebrillen twee verschillende kleuren hebben: bruin en grijs. Dit is een persoonlijke voorkeur. Dus het is niet zo dat een bruin glas beter polariseert dan een grijs glas,’ aldus Banga.

 

Wat zijn gepolariseerde glazen?

 

Gepolariseerde glazen zorgen er voor dat de schitteringen die ontstaan, weggenomen worden. Met deze glazen heb je achter het stuur dus minder last van het weerkaatsende zonlicht op de weg. Daarnaast kun je met gepolariseerde glazen niet alleen scherper zien, maar ook kleuren natuurgetrouw waarnemen en beter anticiperen in het verkeer, omdat je diepte beter kunt inschatten.
oor mensen die vaak op de weg te vinden zijn, aan watersport doen of op wintersport gaan is een zonnebril met gepolariseerde glazen echt een uitkomst. Gepolariseerde glazen hebben een speciale coating die schitteringen als het ware absorbeert, waardoor je bij het uitvoeren van een activiteit geen last krijgt van vermoeide ogen door de zon.

 
Draag jij een zonnebril met polariserende glazen achter het stuur?
Ja
Nee
 
 
 
 
 
 
 

De verschillen

Ook het verschil tussen ‘een normale zonnebril’ en een met een gepolariseerd glas moet getest worden. Eerst de normale zonnebril, gevolgd door de gepolariseerde variant. Het is werkelijk waar een wereld van verschil. Kleuren zijn een stuk rustiger en gebalanceerder. De weerkaatsing wordt er goed uitgefilterd.

‘Een zonnebril van bijvoorbeeld een Tommy Hilfiger of Adidas kan soms best prijzig zijn, maar hebben dan vaak geen gepolariseerde glazen. Zo koop je misschien een Tommy voor €150, maar heb je al een zonnebril met gepolariseerde glazen van een ander merk voor € 100’, vertelt Klaas. ‘Het is maar net of je liever een merkje op je bril wilt hebben staan, of liever voor een zonnebril wilt gaan met gepolariseerde glazen’.

En draag jij een gepolariseerde zonnebril achter stuur? Laat het ons weten in de bovenstaande poll!