Veilig rijden tijdens de feestdagen

Geplaatst op

bier-achter-stuur

Veilig rijden tijdens de feestdagen


Geplaatst op 24 december, 2019
De feestdagen zijn elk jaar weer een prachtige tijd! Tijdens deze fijne dagen worden ook weer de nodige alcoholische versnaperingen genuttigd, maar is het wel weer een keer tijd om op huis aan te gaan. Wil je ook verantwoord rijden tijdens de feestdagen? Wij vertellen je hoeveel alcohol je maximaal mag drinken bij het autorijden.

Naast een fijne tijd met familie en vrienden staan tijdens de feestdagen eten en drinken ook centraal. Als je na een diner nog naar huis moet rijden is het verstandig om te bedenken of je wel of niet gaat drinken. Besluit je wel een drankje te doen dan moet je rekening houden met meerdere factoren. Daarom is het verstandig dat je als BOB vooraf een bewuste en verantwoorde keuze maakt, zodat je weet waar je aan toe bent en ook onbezorgd de auto instapt.

Ervaren bestuurder en beginnende bestuurder
Het openbaar ministerie (OM) geeft aan dat er twee soorten bestuurders zijn, namelijk ervaren en beginnende bestuurders. Je bent een beginnend bestuurder als je net je rijbewijs hebt gehaald en dit duurt ongeveer 5 à 7 jaar. Daarna ben je een ervaren bestuurder. 

Volgens het OM heb je als beginnende bestuurder een grotere kans om betrokken te raken bij een ongeval. Daarom gelden voor deze categorie ook andere regels. Zo mag een beginnend bestuurder niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Dat staat bijna gelijk aan geen alcohol, omdat je bijvoorbeeld met het eten van zoetigheid al kleine hoeveelheden alcohol in je bloed kunt krijgen.

 

 

Hoeveel alcohol mag ik nuttigen als ik nog moet autorijden?
Ook tijdens de feestdagen gelden uiteraard dezelfde regels als de rest van het jaar. De regel is dat beginnend bestuurders maximaal 0,2 procent promille alcohol in het bloed mogen hebben en ervaren bestuurders 0,5 promille.

(i) Het Trimbos Instituut geeft aan dat mannen gemiddeld na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol al 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Bij vrouwen is dat, gemiddeld genomen, al bij minder dan 2 glazen alcohol.

De reden dat ervaren bestuurders meer promille alcohol in hun bloed mogen hebben, is volgens het OM omdat ze meer controle hebben over de auto. Ervaren bestuurders hebben vaak meer rij-ervaring dan beginnende bestuurders.

Factoren
Het is zelf heel moeilijk te bepalen hoeveel promille alcohol je in je bloed hebt, omdat je met diverse factoren te maken hebt als je alcohol hebt genuttigd. Zo kan alcohol de ene keer heel anders ‘vallen’ als de andere keer. Wist je dat je het ook nog kan afhangen van factoren als lichaamsgewicht, geslacht, hoe vaak je drinkt en hoe snel je drinkt? Deze facturen zorgen er voor dat je dus niet altijd zeker van je zaak bent over of je nog wel mág autorijden volgens de wet. Laat staan of dit dan ook verstandig is.

Frisse alcoholvrije opties
Ons advies is dan ook om geen alcohol te nuttigen als je nog moet autorijden, omdat je dan zonder zorgen de auto in kan stappen en altijd onder de alcoholpromillage zit die wettelijk is toegestaan. Er zijn genoeg frisse opties! Je kunt vandaag de dag kiezen uit zoveel heerlijke alcoholvrije drankjes, dat je een biertje of wijntje echt niet mist als BOB.

Kies je er toch voor om één drankje te nuttigen en ben je er niet helemaal zeker van dat je weer de weg op mag? Dan kun je hier controleren of je weer mag rijden nadat je een drankje hebt genomen.* 

Hele fijne én gezellige feestdagen gewenst en geef die BOB dit jaar eens een extra grote knuffel! Die kiest ervoor om jou weer veilig thuis te brengen na een hele gezellige avond!

 

*Let op: Dit blijft je eigen verantwoordelijkheid. Deze tool kan je advies geven, maar dit is niet specifiek voor jou te bepalen.