Van euro 95 naar E10 benzine

Geplaatst op

pomp-e10-euro95

Van Euro 95 naar E10 benzine


Geplaatst op 1 oktober, 2019

Wat betekent de invoering van E10 benzine voor jou?


Vanuit de overheid is besloten dat vanaf oktober tankstations verplicht Euro 95/E10 benzine, in plaats van Euro 95/E5, moeten aanbieden. Ook TanQyou voert dit door op alle tankstations. Geen reden tot paniek, want jij als automobilist zal hier niets tot weinig van merken. Wij vertellen je in dit blogartikel wat de invoering van E10 precies voor jou betekent.

Wat is E10 benzine?


In Euro 95 zit maximaal 5% ethanol en dat percentage is voor E10 verhoogd naar maximaal 10%. Deze nieuwe brandstof is een alternatief voor de reguliere Euro 95 benzine. E10 is een samenstelling van 10% (bio)-ethanol en 90% reguliere brandstof. Het mengsel ethanol is samengesteld door, landbouwgewassen en reststromen, en wordt Bio-ethanol genoemd. Hoe meer ethanol er in de benzine zit, des te milieuvriendelijker is de brandstof.

ⓘ Weten of jij ook E10 kunt tanken?

Check het hier!

Een milieuvriendelijk alternatief


E10 benzine, met maximaal 10% ethanol, is namelijk een effectieve wijze om CO2 uitstoot te reduceren. Door de wijziging van Euro 95 naar E10 benzine draag je zelf actief bij aan het milieu, omdat E10 minder CO2 produceert. Naast het voordeel voor het klimaat, bespaar je ook in je portemonnee! De E10 benzine wordt naar alle waarschijnlijkheid 1-2% goedkoper dan de huidige Euro 95.

foto-blog

Wat is belangrijk om te weten?


De overheid heeft ons verplicht om E10 benzine aan te bieden bij de pomp. Op deze wetswijziging hebben wij vanuit TanQyou dan ook geen invloed. Je kunt probleemloos van Euro 95 (maximaal 5% ethanol) overstappen naar E10 (maximaal 10% ethanol).

Naast de verhouding van ethanol in de benzine, is het octaangetal enorm belangrijk. De twee meest gangbare octaangetallen zijn: 95 en 102. In de meeste gevallen heb je voor je auto 95 nodig. Het brandstofgebruik kan met (1-2%) toenemen door de nieuwe samenstelling van de benzine. Maar dit is verwaarloosbaar in vergelijking tot andere factoren zoals motoronderhoud en rijstijl, Echter zul je het extra brandstofverbruik niet snel merken, omdat het verschil nihil is.

Kan ik E10 benzine tanken?


Je kunt gemakkelijk via e10check.nl achterhalen of jouw auto geschikt is voor deze brandstof. Het uitgangspunt is dat de moderne benzine auto’s (gebouwd na 2000) geschikt zijn om E10 te tanken. Mocht je auto toch niet geschikt zijn dan, kun je alsnog Euro 102 Racing Power tanken. De Euro 102 benzine is namelijk ethanol vrij.

Heb je toch een keer per ongeluk E10 getankt, maar is je auto hier niet geschikt voor? Geen probleem! Voor een keertje is dat niet erg!