Alles over het opladen van je elektrische auto

Geplaatst op

het opladen van je elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto is een belangrijk onderdeel van de overstap naar elektrisch rijden. Het is een proces dat begint bij het kiezen van de juiste laadpas, het installeren van een laadstation thuis, tot aan het gebruikmaken van openbare en zakelijke laadpalen. Ook het snelladen, de kosten van een laadpaal en de kosten van het opladen zelf zijn belangrijke factoren om in overweging te nemen. 

Kiezen van een laadpas

Bij het opladen van je elektrische auto buiten de deur speelt de keuze van een laadpas een belangrijke rol. TanQyou biedt een laadpas die niet alleen gemakkelijk in gebruik is, maar ook toegang geeft tot een uitgebreid netwerk van laadstations. Het kiezen van de juiste laadpas hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten, het aantal beschikbare laadpunten en de extra services die worden aangeboden. Met de TanQyou laadpas profiteer je van competitieve tarieven en het gemak van een overzichtelijke app, waarmee je snel de dichtstbijzijnde laadpaal kunt vinden. Voor meer informatie over hoe je je elektrische rijervaring met TanQyou naar een hoger niveau tilt, bezoek TanQyou's laadpas pagina.

Thuis een laadstation installeren

Het installeren van een laadpaal thuis is voordeliger en handiger dan regelmatig gebruikmaken van openbare laadpunten, omdat het thuis opladen veiliger, sneller, en goedkoper is. TanQyou adviseert de installatie van een laadstation door een gecertificeerde professional om veiligheidsrisico's en technische complicaties te vermijden. Het proces omvat het voorbereiden van de meterkast, het leggen van kabels, en het plaatsen en activeren van de laadpaal. Zelfinstallatie wordt afgeraden, tenzij men over de nodige kennis en ervaring beschikt. De installatiekosten variëren op basis van technische specificaties en locatie-eisen, maar een professionele installatie garandeert veiligheid en efficiëntie.

Openbare laadpaal

Openbare laadpalen zijn een essentiële aanvulling op het laadnetwerk voor elektrische auto's. Ze maken het mogelijk om je auto op te laden wanneer je niet thuis bent, zoals bij winkelcentra, parkeerterreinen of langs de snelweg. Bij het gebruik van een openbare laadpaal is het belangrijk om de tarieven en het type opladen - AC (wisselstroom) voor langzamer opladen of DC (gelijkstroom) voor snelladen - te kennen. De beschikbaarheid van openbare laadpalen groeit snel, maar kan per regio verschillen. Het is handig om een app te gebruiken die de locaties van laadpalen weergeeft, zodat je altijd weet waar je kunt opladen. Betalen gaat vaak via een laadpas of mobiele app, afhankelijk van de aanbieder. Openbare laadpalen bieden een flexibele oplossing voor elektrisch rijden, vooral voor mensen zonder eigen oprit of garage.

Zakelijke laadpaal

TanQyou biedt een complete laadoplossing voor bedrijven die klaar zijn om laadpalen voor bedrijven op hun terrein of voor werknemers thuis te installeren. Deze oplossing omvat de laadpaal, installatie, en het beheer ervan, wat zorgt voor een zorgeloze ervaring. TanQyou onderscheidt zich door betrouwbare en eenvoudige service, met op maat gemaakte offertes afgestemd op de specifieke behoeften van het bedrijf. Het My TanQyou platform faciliteert het beheer van de laadinfrastructuur, biedt inzicht in laadgegevens en energieverbruik, en maakt op afstand instelbare tarieven mogelijk. Dit maakt het eenvoudig om kosten voor laadtransacties automatisch te vergoeden en uit te betalen. Met deskundig advies en de mogelijkheid om te informeren naar subsidies, maakt TanQyou zakelijk laden toegankelijk en efficiënt, waardoor het een waardevolle investering is die bijdraagt aan duurzame mobiliteit.

Snelladen van je elektrische auto

Snelladen is een technologie die het mogelijk maakt om de accu van je elektrische auto in korte tijd op te laden. Dit is vooral handig tijdens lange ritten, waarbij je snel weer op weg wilt zijn. Snellaadstations gebruiken een hogere stroomsterkte om de batterij snel te kunnen opladen, vaak binnen 30 tot 60 minuten tot 80% van de capaciteit. Niet elke elektrische auto is geschikt voor snelladen, dus het is belangrijk om te controleren of jouw auto hiermee compatibel is. Ook de locatie en beschikbaarheid van snellaadstations zijn belangrijk om vooraf te plannen, zodat je nooit zonder stroom komt te staan. Snelladen kan iets duurder zijn dan normaal laden, maar de tijdwinst is voor veel bestuurders de extra kosten waard.

Kosten van het opladen van je elektrische auto

De kosten voor het opladen van je elektrische auto variëren sterk afhankelijk van waar en hoe je oplaadt. Thuis opladen biedt over het algemeen de laagste kosten, met prijzen die afhangen van je energiecontract. Voor een gemiddelde prijs van € 0,46 per kWh (2022, volgens CBS), zou een laadbeurt van 15,3 kWh neerkomen op ongeveer € 7,04. Als je jaarlijks 15.000 kilometer rijdt en dit volledig thuis oplaadt, zou dit ongeveer € 1056 kosten.

Bij openbare laadpalen liggen de kosten hoger door de extra kosten die aanbieders maken voor aanleg en onderhoud van de laadpunten. De prijzen bij openbare laadpalen fluctueren aanzienlijk, met tarieven die uiteenlopen van € 0,30 tot € 0,75 per kWh, afhankelijk van de aanbieder. Zoals de Consumentenbond meldt, zijn de prijsverschillen tussen steden enorm, waarbij bijvoorbeeld in Amsterdam de prijs per kWh € 0,33 kan zijn en in Almere € 0,61.

Snelladen is de duurste optie met tarieven tussen de € 0,65 en € 0,90 per kWh. CBS geeft aan dat voor snelladen een tarief van € 0,85 per kWh aangehouden kan worden, wat neerkomt op ongeveer € 13 voor 15,3 kWh.