Alcoholslot verplicht voor nieuwe auto's in 2022

Geplaatst op

alcoholslot-verplicht

Alcoholslot verplicht voor nieuwe auto’s in 2022


Geplaatst op 5 december, 2018
Recentelijk is de Europese Unie aan het denken geslagen over het aantal verkeersdoden. Auto’s moeten veiliger, zodat het doel van nul verkeersdoden in 2050 bereikt kan worden. 

Het alcoholslot werd in 2011 voor het eerst geïntroduceerd. Voor onervaren rijders werd het opgelegd vanaf 1 promille en voor ervaren rijders vanaf 1.3 promille. Bij een alcoholslot start de auto pas na een blaastest. Ook wordt de automobilist tijdens de rit periodiek verzocht opnieuw te blazen. Zo’n slot moest men zelf aanschaffen. Een flinke uitgave, namelijk zo’n €4500. In 2015 is er opnieuw gekeken naar deze maatregel en is er geconcludeerd dat er niet voldoende rekening werd gehouden met de financiële staat van mensen. Vrachtwagenchauffeurs en andere personen die veel op de weg zitten raakten hun baan kwijt.

Nu is het doel dat deze sloten standaard ingebouwd zitten in alle auto’s. In februari dit jaar werd bekend gemaakt dat in de Europese Unie ieder jaar 5.000 doden vallen door het gevolg van drank achter het stuur. Dat is een schandalig hoog aantal, als je het aantal vergelijkt met het totale aantal verkeersdoden in de Europese Unie. Ieder jaar vallen er 25.600 verkeersdoden in de EU.

Een alcoholslot is niet voldoende. Er zullen nog meerdere systemen in auto’s te vinden zijn. Sommige systemen bestaan al in een soortgelijke vorm, maar worden een stuk veiliger en gebruiksvriendelijker.

De Europese Raad heeft het voorstel van de Commissie al goedgekeurd. Er moet enkel nog gestemd worden door het Europese Parlement. Mochten zij ook voor stemmen, zullen er over vier jaar veel (nieuwe) systemen opduiken, om het aantal verkeersdoden naar nul te brengen.

Alles voor de verkeersveiligheid, niet waar? Nu zul je vast nog de vraag hebben welke systemen er precies zullen komen. Een begrijpelijke vraag, maar gelukkig hebben wij hierop het antwoord.

De volgende systemen zullen, indien er een akkoord komt, standaard in alle auto’s ingebouwd zijn:
– Geavanceerde noodremhulp met noodremsignaal
– Dataregistratie bij ongevallen
– Verbeterde veiligheidsgordels
– Actieve spoorassistent (Lane Keeping Assist)
– Voorruit met veiligheidsglas voor botsing met zwakke weggebruiker
– Startblokkering met alcoholslot
– Vermoeidheidsdetectie aan het stuur
– Intelligente snelheidsassistent (snelheidsregelaar die zich aan snelheidsbeperkingen aanpast)
– Achteruitrijcamera

De EU wil met bovenstaande veiligheidsmaatregelen de verkeersongelukken drastisch aanpakken en de verkeersveiligheid verbeteren.

Bron: Gimbrere / AD
Foto: © ANP