Waarom is diesel duurder dan benzine?

Geplaatst op

Diesel-duurder-dan-bezine

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat de prijs voor een liter diesel duurder is dan de prijs van een liter benzine. 
Waar je vroeger een dieselauto kocht, omdat diesel vele malen goedkoper was en minder verbruikte. Is nu de vraag wanneer je het vergelijkt met de duurdere onderdelen en de wegenbelasting van een dieselauto of het nu nog steeds goedkoper is dan een benzineauto. 

Europese diesel Raffinaderijen

Waarom stijgen de dieselprijzen zoveel harder dan benzineprijzen? Vanuit Rusland importeerden wij dagelijks miljoenen liters kant-en-klare diesel en dat is nu (grotendeels) weggevallen. Daardoor leidt de grote vraag naar diesel tot nóg hogere prijzen. Maar dat is niet de enige reden. Het Europees verbruik van diesel is hoger dan de productie van de Europese raffinaderijen. 

Diesel afhankelijk van gas

Bij diesel moeten er veel stappen worden ondernomen om de brandstof te ontzwavelen. Het ontzwavelen gebeurt met waterstof, dat wordt gewonnen met aardgas en daar komt veel energie bij kijken. Daarnaast zijn de gas- en energieprijzen de afgelopen maanden omhoog geschoten, dat is ook een van de redenen waarom diesel duurder is geworden. 
Verder speelt in Nederland ook mee dat de accijnzen op diesel minder zijn verlaagd dan die op benzine. 

Wordt diesel weer goedkoper dan benzine?

Het beantwoorden van deze vraag is uiteraard lastig, maar men verwacht dat het tijdperk van een goedkopere diesel voorbij is. Natuurlijk is het verbruik van een dieselauto per liter lager, maar de onderhoudskosten, wegenbelasting en de huidige dieselprijs wegen daar zoals het lijkt niet langer tegenop.