Wanneer zijn parkeerkosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Home » Nieuws » Wanneer zijn parkeerkosten aftrekbaar voor zzp’ers?
Parkeerkosten voor ZZP'ers

Als zzp’er ben je vaak onderweg naar klanten, leveranciers of zakelijke bijeenkomsten. Daarbij ontkom je er soms niet aan om te parkeren en dat kost geld. Maar hoe zit het eigenlijk met de belastingaftrek van die parkeerkosten? Mag je die zomaar opvoeren als zakelijke uitgave? Hoe werkt het met de btw? In dit artikel leggen we precies uit wanneer parkeerkosten aftrekbaar zijn voor zzp’ers, wat de regels zijn en hoe je optimaal geniet van fiscale voordelen.

Parkeerkosten en de Belastingdienst: hoe zit het precies?

Parkeerkosten zijn uitgaven die je maakt wanneer je je voertuig tijdelijk stalt tijdens een rit. Voor zzp’ers kunnen dit kosten zijn tijdens een afspraak bij een klant, een beursbezoek of een werkgerelateerd overleg. Maar de vraag of deze kosten aftrekbaar zijn, hangt af van hoe je jouw auto fiscaal hebt ondergebracht: als privébezit of als zakelijk vermogen.

Belangrijk is het onderscheid tussen zakelijke en privéritten:

  • Zakelijke ritten zijn volledig gericht op je werk of onderneming.
  • Privéritten zijn ritten die je maakt voor persoonlijke doeleinden, ook als je tijdens een werkdag even privé parkeert.

De Belastingdienst stelt dat parkeerkosten alleen aftrekbaar zijn als ze gemaakt worden in het kader van zakelijke activiteiten. Maar of je ze ook daadwerkelijk mag opvoeren als kostenpost in je aangifte, hangt af van de fiscale status van je auto. Daar gaan we hieronder dieper op in.

Auto privé of zakelijk? Dat maakt het verschil

Of je parkeerkosten mag aftrekken als zzp’er hangt grotendeels af van hoe jouw auto fiscaal is geregistreerd. Gebruik je je eigen privéauto voor zakelijke ritten, dan gelden er andere regels dan wanneer de auto op naam van je onderneming staat.

Auto van jezelf (privévermogen)

Rijd je in je privéauto voor je onderneming? Dan mag je in je aangifte inkomstenbelasting €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken. Deze kilometervergoeding is een forfaitair bedrag waarin alle autokosten zijn inbegrepen, dus ook brandstof, onderhoud, afschrijving en parkeerkosten.

Belangrijk: Omdat parkeerkosten al zijn inbegrepen in die €0,21 per kilometer, mag je ze niet apart nog eens aftrekken. Je moet wel een sluitende rittenregistratie bijhouden, waarin je per rit de volgende gegevens noteert:

  • Datum
  • Vertrek- en aankomstadres
  • Aantal kilometers


Gebruik de gratis TanQyou Rittenregistratie App, druk simpelweg op ‘start’ en de app doet de rest. Liever volledig automatisch? Kies voor de TanQyou Dongel: een klein kastje dat al je ritten automatisch registreert, inclusief zakelijke en privéritten. Je krijgt inzicht in locaties, snelheden en CO2-uitstoot per rit.

Auto op naam van je onderneming (zakelijk vermogen)

Heb je je auto op de balans van je bedrijf staan? Dan mag je alle werkelijke autokosten aftrekken, inclusief parkeerkosten. Dit geldt voor:

  • Parkeren bij klanten of zakelijke bijeenkomsten
  • Commerciële parkeergarages en parkeerterreinen

Deze kosten voer je op bij ‘overige bedrijfskosten’ in je aangifte inkomstenbelasting.

Let op bij privégebruik: Gebruik je de zakelijke auto ook privé, en rijd je daarmee meer dan 500 km per jaar? Dan moet je rekening houden met bijtelling. Maar: je mag de parkeerkosten nog steeds aftrekken, mits ze een zakelijk doel hebben.

Lees hier meer over bijtelling.

Btw op parkeerkosten: wanneer kun je die terugvragen?

Of je nu rijdt in een privéauto of een zakelijke auto, de btw op parkeerkosten is in veel gevallen terug te vragen. Maar dat geldt alleen onder specifieke voorwaarden. 

Btw terugvragen bij commerciële parkeergelegenheden

Wanneer je parkeert bij een commerciële aanbieder, zoals een parkeergarage of betaald parkeerterrein van een particulier bedrijf, betaal je btw over de parkeerkosten. Deze btw mag je terugvorderen in je btw-aangifte, mits:

  • het een zakelijke rit betreft, en
  • je beschikt over een bon of factuur met btw-specificatie.

Geen btw terug bij gemeentelijke parkeerplaatsen

Parkeer je op straat via een parkeerautomaat of app van de gemeente (zoals Park-line of Yellowbrick)? Dan is er geen btw van toepassing. Gemeenten zijn namelijk vrijgesteld van btw-heffing. In dat geval kun je dus geen btw terugvragen, ook al is het een zakelijke parkeeractie.

Parkeren met TanQyou FleetManager: alles in één oplossing

Als zzp’er wil je geen losse bonnetjes meer verzamelen of handmatig ritten registreren. Met TanQyou FleetManager heb je alles in één platform: parkeren, tanken, laden en rittenregistratie worden automatisch vastgelegd en overzichtelijk verwerkt. Met FleetManager bespaar je tijd, voorkom je fouten in je administratie en haal je het maximale uit je fiscale voordelen.

Eén platform, één factuur

Met FleetManager betaal je al je mobiliteitskosten, van parkeergarage tot tankbeurt, via één factuur, in te zien in een handig dashboard. Elke maand ontvang je een overzichtelijke factuur met alle transacties, inclusief btw-specificaties. Ideaal voor je btw-aangifte én inkomstenbelasting.

Gebruik je een parkeer-app of tankpas die maandelijkse facturen met btw-specificatie levert? Dan heb je een sluitende en overzichtelijke administratie. Dit maakt het terugvragen van btw een stuk eenvoudiger.

Automatische rittenregistratie

Dankzij de slimme rittenregistratiekast (dongel) worden al je ritten automatisch geregistreerd. Je ziet direct of een rit zakelijk of privé was, inclusief start- en eindlocatie, gereden kilometers, snelheid en CO₂-uitstoot. Zo voldoe je moeiteloos aan de eisen van de Belastingdienst.

Lees meer over en door TanQyou