In de file? 5 tips om de file te overleven

Geplaatst op

in-de-file

5 tips om de file te overleven


Geplaatst op 8 augustus, 2019
Daar sta je dan met je auto in de file. Je kunt niet achteruit én niet vooruit. Ondanks zorgvuldige voorbereidingen om de zwarte zaterdag of de spits te vermijden is het toch niet gelukt om aan die gevreesde file te ontkomen. De file heelhuids overleven doe je met onze tips.

File etiquette
Voorbereiding
Vermaak voor de de kinderen
Niet vervelen
Ontstressen

1. Houd rekening met de file etiquette


Wees een dame of in het verkeer, want veel ongelukjes gebeuren in de file. Kop-staart botsingen liggen op de loer bij onverwachte handelingen in het verkeer. Het is dan ook verstandig om op dezelfde strook te blijven rijden. Mocht je dan toch van rijbaan willen wisselen, doe dit dan niet plotsklaps. Geef duidelijk aan met je lichten, waar je naartoe wilt.

Filerijden is duur
Filerijden is niet bevorderlijk voor je brandstofgebruik. Continu remmen en optrekken kost veel brandstof. Probeer daarom om minder te remmen en om meer uit te rollen. Sta je dan toch helemaal stil? Dan is het soms beter om de motor uit te zetten. Zo bespaar je brandstof en dat is beter voor het milieu en je portemonnee!

2. Goed voorbereid op weg met eten en drinken


Neem voldoende eten en drinken mee onderweg. Er is altijd een kans dat je in een file terechtkomt. De files nemen de komende jaren alleen maar toe en je kunt zomaar in een file staan die een paar uur duurt, vooral als je op een zwarte zaterdag onderweg bent.

Vergeet dus niet om water (of ander drinken), eten (brood en fruit), zonwering (het kan heel warm worden als de zon staat de branden op je auto), verfrissingsdoekjes, afvalzakjes, verbanddoos en routekaart (mocht de batterij leeg zijn van je telefoon of navigatie) mee te nemen in de auto.

3. Kinderen op de achterbank vermaken


Er zijn veel leuke activiteiten te verzinnen voor in de auto. Van een filmpje kijken op de tablet tot verschillende doeboeken voor kinderen. 

Zit je met hele gezin in de auto, maar slaat de verveling toe? Je bent voorbereid met de TanQyou Bingo! Download de kaarten via deze link of klik op de bingokaart.

tanqyou-bingokaart

4. Je hoeft je niet te vervelen


Zit je alleen in de auto en treedt de verveling toe terwijl je staat te wachten in de file? Tijd om eens je auto een beetje op te ruimen. De auto kan echt een opslag worden voor bonnetjes, snackverpakkingen en andere rommeltjes. Wel handig om altijd bij je te hebben is een tasje of afvalzakje om het allemaal in te doen.

In het bezit van een opgeruimde auto? Beluisters een een audioboek, een podcast of een fijne playlist. Begint het verkeer weer in beweging te komen? Dan is audio redelijk eenvoudig te negeren en kun je gauw weer onderweg zijn.

5. Geen stress in de file


Verdwijnt je zelfvertrouwen achter het stuur als je in de file staat? Of is het je eerste file? Adem in, adem uit en herhaal! Probeer te ontspannen door rustig in en uit te ademen, als je witte knokkels krijgt van het krampachtig vasthouden van je stuur.

Probeer een positieve draai te geven aan je tijd in de file en bedenk alvast waar je volgende vakantie naartoe gaat. Zodra je aan positieve dingen denkt voel je je altijd beter en gaat de tijd ook een stuk sneller!

Voorkomen dat je in de file terecht komt
Wil je toch voorkomen dat je in de file terecht komt? Dan is het verstandig om de spits (van 6:30 tot 9:30 en 15:30 tot 19:00) te vermijden of niet te reizen op dagen zoals zwarte zaterdag. Check ook altijd voor vertrek de actuele situatie op de route via vananaarbeter.nl voor de wegwerkzaamheden of via een routeprogramma zoals Google Maps. Zo kun je de files toch omzeilen!