Euro 95 100+

 

De beste brandstof voor mijn motorfiets

Verschil E10, E5 en E0

Bio-ethanol is een alcoholsoort die wordt gemaakt van het restafval van de suikers van planten, bijvoorbeeld van suikerbieten en maïs. Volgens de overheid is de brandstofmix minder vervuilend en duurzamer. Daarom wordt er tegenwoordig ethanol toegevoegd aan de brandstof voor de motor. 
En dat is de reden dat er E5 en E10 stickers bij de tankstations zijn toegevoegd, zodat je precies kunt zien hoeveel procent ethanol er in de brandstof zit.

  • E5 (ook wel euro 98) staat voor 0% ethanol tot maximaal 5% ethanol en 95% benzine.
  • E10 (ook wel euro 95) staat voor maximaal 10% ethanol en 90% benzine.

Onze 100+ bevat geen bio-ethanol, maar dat betekent niet dat hij voorzien is van een E0 sticker. De E0 sticker bestaat niet en daarom zit op de ethanol vrije benzine voor je motor een E5 sticker. 

Waarom ethanol vrije benzine voor mijn motorfiets?

Voor oudere motoren is het tanken van E10 benzine niet aan te raden. De toegevoegde ethanol in benzine kan namelijk voor verstopte leidingen en carburateurs zorgen. Ook kunnen de benzinetanks van binnenuit gaan roesten, omdat ethanol water aantrekt. Zeker bij langdurig stilstaan is de kans op schade aanzienlijk. 

Wil je weten of jouw motor geschikt is voor E10? Klik dan op de button hieronder.

Doe ook de E10 Check

 

 

Waar kan ik 102 tanken voor mijn motorfiets?

In Nederland is het niet meer mogelijk om competition of Euro 102 te verkrijgen. De eveneens ethanol-loze en hoog octaan 100+ brandstof is gelukkig nog wel te koop Nederland en wel bij de volgende TanQyou locaties. 

Waar kan ik 100+ hoog octaan brandstof tanken

TanQyou Franeker (De Wieken 2)
TanQyou Sint Annaparochie (Stadhoudersweg 30)
TanQyou Leeuwarden (Nijlânsdyk 4)
TanQyou Hommerts (Jeltewei 1)
TanQyou Grijpskerk (lageweg 8)
TanQyou Schoonebeek (Europaweg 153)
TanQyou Ommen (Brink 58)
TanQyou Dalfsen (Vossersteeg 99)
TanQyou Putten (Stationsstraat 44)
TanQyou Bergen op Zoom (Gagelboslaan 161)
TanQyou Heerlen (Voskuilenweg 125)
TanQyou Landgraaf (Brunsummerweg 136)
TanQyou Westergeest (Simmerwei 2)
TanQyou Burgum (florynwei 5)
TanQyou Schoonhoven (De Diamant 20)
TanQyou Elspeet (Uddelerweg 11)
TanQyou Parrega (Trekweg 4a)

 

Oltimer

Waarom hoog octaan voor mijn motorfiets

Benzine met een hoger octaangetal leidt tot een efficiëntere verbranding en meer vermogen, vooral bij performance-motoren. Het octaangetal is een referentiewaarde die de klopvastheid van benzine aanduidt. Het kloppen is in feite het effect van vroegtijdige zelfontbranding van de benzine. Daardoor beschadigd het motorblok en loopt de motor onregelmatig, ook de slagen van de zuigers lopen onregelmatig met als gevolg dat die de verkeerde kant worden opgedrukt. Dit komt doordat er door de zelfontbranding meerdere explosies in het blok ontstaan.
 

100+ nozzel

Wat is het verschil tussen 100+ en 102 octaan?

Euro 102 is een hoog octaan brandstof wat voornamelijk te verkrijgen was bij  de tankstations van Firezone. Na de verplichte invoering van E10 brandstof was er vaak geen ruimte meer onder de grond om een High performance brandstof op te slaan. Hierdoor is 102 nagenoeg verdwenen in Nederland. Behalve bij TanQyou. 

Euro 100+ en Euro 102 hebben veel overeenkomsten, zo zijn ze beide een brandstof met hoog octaan zonder ethanol. Door de eerder genoemde wijziging van de wet en regelgeving kunnen wij het octaangetal van 102 niet meer garanderen en hebben we de naam aangepast naar 100+. Deze brandstof heeft een octaangetal tussen de 100 en 102, wat de naam van onze motor brandstof verklaart.

Lees meer over 102 VS 100+