Zakelijk rijden als zzp’er: Privéauto of op de zaak zetten?

Geplaatst op

Als zzp'er sta je voor veel keuzes, waaronder de beslissing over je auto. Moet je jouw auto privé houden of op de zaak zetten? Dit is een belangrijke overweging met zowel financiële als praktische zaken. In deze blog vertellen we de voor- en nadelen van beide opties, zodat je voor jezelf de juiste overwegingen kunt maken wanneer je een beslissing neemt. 

Privéauto: De voordelen

Het hebben van een privéauto voor zakelijk gebruik biedt verschillende voordelen. Jij geniet van gemak en onafhankelijkheid, omdat je zelf kunt bepalen wanneer en waarheen je reist. Dit zorgt voor flexibiliteit, vooral bij onverwachte plannen. We nemen hieronder een aantal voordelen met je door. 

Flexibiliteit in gebruik

Een privéauto biedt flexibiliteit. Je bent vrij om de auto te gebruiken waar en wanneer je wilt, zonder je zorgen te maken over de scheiding tussen zakelijk en privégebruik. Bij een auto op naam van de zaak moet je dit namelijk wel bijhouden door middel van een rittenregistratie. 

Geen administratieve rompslomp

Het houden van een auto als privébezit betekent minder administratie. Je hoeft geen kilometeradministratie bij te houden voor de belastingdienst. 

Privéauto: De nadelen

Het bezitten van een privéauto brengt ook nadelen met zich mee. Jij draagt de verantwoordelijkheid voor alle kosten, waaronder aanschaf, onderhoud, brandstof, verzekering en belastingen, wat financieel belastend kan zijn. We nemen hieronder een aantal nadelen met je door.

Beperkte fiscale voordelen

Privébezit van een auto biedt beperkte fiscale voordelen. Je kunt geen gebruik maken van fiscale aftrekposten die gelden voor een zakelijke auto. Waar je wel gebruik van kunt maken is een kilometervergoeding en een btw-aftrek van gebruikskosten naar rato van het zakelijke gebruik van de auto. 

Beperkte kostenaftrek

Als zzp'er kun je de kosten voor privégebruik van je auto niet volledig aftrekken van de belasting. Dit houdt in dat je privégereden kilometers niet volledig vergoed krijgt. Zoals hierboven genoemd kan dat wel voor de zakelijke kilometers die je hebt gemaakt. Dat gaat dan om een kilometervergoeding en de btw-aftrek van gebruikskosten voor de zakelijke ritten die je hebt gemaakt. Dit wordt aan de hand van een percentage berekend die je kunt berekenen door een rittenregistratie bij te houden. Blijkt daaruit dat de auto bijvoorbeeld 50% is gebruikt voor zakelijke ritten, dan mag je ook maar 50% van die kosten aftrekken. 

Geen verrekening btw

Voor een privéauto kun je de betaalde btw niet terugvragen. Dit kan nadelig zijn bij hoge autokosten. Wanneer je de auto wel op zakelijk naam zet, kan dit wel. Denk aan de btw van onderdelen of reparaties, maar ook van de apk-keuring en de brandstof. 

Zakelijke auto: De voordelen

Bij een zakelijke auto komen natuurlijk ook een aantal voordelen kijken. Van fiscale voordelen tot een btw-teruggave. We nemen ze hieronder met je door. 

Fiscale voordelen

Een zakelijke auto op de zaak zetten als zzp'er biedt fiscale voordelen. Je kunt gebruikmaken van aftrekposten zoals de 'zzp leaseauto aftrekbaar'. Maar denk ook aan de btw voor een leasebedrag dat je per maand betaald, btw van de brandstof, je verzekeringspremie en de wegenbelasting. 

Ruimere kostenaftrek

Zakelijk rijden betekent dat je meer kosten kunt aftrekken, waaronder afschrijving, onderhoud en verzekering.

Btw-teruggave

Bij een zakelijke auto kun je de betaalde btw terugvragen. Dit kan voordelig zijn, vooral als je veel zakelijke kilometers rijdt. Dit wordt aan het einde van het boekjaar verrekend met de te betalen belastingen. 

Zakelijke auto: De nadelen

Naast voordelen, kent een zakelijke auto ook nadelen. Welke beperkingen moet je rekening mee houden? En welke administratieve verplichtingen heb je? We nemen ze hieronder met je door. 

Beperkingen in privégebruik

Een zakelijke auto brengt beperkingen met zich mee voor privégebruik. Je moet bijhouden hoeveel kilometers je privé rijdt. Er is een maximaal van 500km toegestaan voor privégebruik. 

Administratieve verplichtingen

Het beheren van een zakelijke auto vereist meer administratie, zoals het bijhouden van een rittenregistratie. Voor de belastingdienst is dit een verplicht onderdeel, dus de registratie moet altijd goed bijgehouden worden en sluitend zijn. 

Invloed op je boekhouding

Een zakelijke auto heeft invloed op je boekhouding. Je moet rekening houden met zaken als afschrijving en bijtelling. Dit kost extra tijd. Houdt hier dus vooraf rekening mee, zodat je achteraf niet voor verrassingen staat. 

Invloed op verzekeringspremies

De keuze tussen een privé of zakelijke auto kan invloed hebben op je verzekeringspremies. Zakelijke verzekeringen kunnen duurder zijn of verschillende tarieven hanteren op basis van het zakelijke of privégebruik van je voertuig. 

Invloed op brandstofkosten

De wijze waarop je jouw auto gebruikt, privé of zakelijk, heeft ook invloed op de brandstofkosten en hoe deze worden verrekend. Bij een zakelijke auto kan tanken als zakelijke uitgaven worden beschouwd en dus in aanmerking komen voor aftrek van de belasting. Dit is vooral voordelig als je veel zakelijke kilometers maakt en hiervoor kun je

de zzp tankpas gebruiken. Bij TanQyou bieden we een gratis tankpas aan. Zo betaal je alleen voor de brandstof en maak je kosteloos gebruik van ons mobiliteitsplatform. 

Milieuvriendelijke opties: Elektrische en hybride auto's

Overweeg milieuvriendelijke opties zoals elektrische of hybride auto's. Deze kunnen fiscaal aantrekkelijker zijn en passen binnen een groene bedrijfsvoering. In het tijdperk van toenemende milieubewustheid is de keuze van het type auto ook van invloed op je imago als zzp'er. 

Toekomstige ontwikkelingen en wetgeving

De fiscale regels kunnen veranderen, wat invloed heeft op je keuze. Met voortdurende ontwikkelingen in zowel de auto-industrie als de belastingwetgeving, is het verstandig om rekening te houden met mogelijke toekomstige ontwikkelingen bij het nemen van je beslissing. 

Vergelijking met zakelijk leasen

Zakelijk leasen als zzp'er is een goed alternatief. Wanneer je als zzp'er een nieuwe auto voor je zaak wilt, maar niet in één keer veel geld wilt betalen. Zo houd je binnen je onderneming geld vrij voor andere grote uitgaven. Wanneer je een auto least, betaal je elke maand een vast bedrag. 

Invloed op persoonlijke financiële planning

Je keuze voor een privé of zakelijke auto heeft invloed op je persoonlijke financiële planning. Overweeg de langetermijneffecten. Beslissen over het al dan niet op de zaak zetten van je auto heeft niet alleen invloed op je zakelijke financiën, maar ook op je persoonlijke financiële planning. Het kan gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting, vermogensopbouw en algemene financiële stabiliteit. 

Praktische tips voor het nemen van de beslissing

1. Analyseer je rijgedrag: Overweeg hoeveel je rijdt voor werk en privé. 2. Bereken de kosten: Vergelijk de totale kosten van beide opties. 

3. Overweeg toekomstige veranderingen: Denk aan veranderingen in je zakelijke of persoonlijke leven die invloed kunnen hebben op je keuze. 

4. Raadpleeg een expert: Overleg met een boekhouder of financieel adviseur voor persoonlijk advies.

De keuze tussen een privéauto of een zzp auto op de zaak zetten, hangt dus af van je persoonlijke en zakelijke omstandigheden. Overweeg de financiële gevolgen, je rijgedrag, en de impact op je boekhouding. Met de juiste afweging kun je een beslissing nemen die het beste past bij jouw situatie als zzp'er. Voor advies of vragen staat TanQyou voor je klaar, dus neem dan gerust contact met ons op!