Welke laadpas heb ik nodig?

Geplaatst op

Laadpas

Laadpas

In tegenstelling tot het gemak waarmee je met je eigen pin- of tankpas een brandstof transactie kan voltooien is dit binnen het Elektrisch Laden een stuk lastiger. Zo is er in de afgelopen jaren een wirwar aan laadpassen ontstaan, zonder dat men exact weet welke laadpas je nou nodig hebt om altijd en overal terecht te kunnen voor een laad transactie. 

Een laadpas stelt je in staat om een laad transactie te kunnen starten en stoppen voor het opladen van een Electronic Vehicle (EV). In tegenstelling tot een tankpas hebben laadpassen een ingebouwde NFC-chip waarmee een laadpaal ontgrendeld wordt en een laad transactie eenvoudig gestart en gestopt kan worden middels de ingebouwde chip. 

Dekking

Echter stelt niet iedere laadpas je in staat om overal in Europa te kunnen laden. Net zoals binnen de brandstof bestaan er binnen het EV-Laden namelijk een verschil tussen merkgebonden en universele laadpassen. Een merkgebonden laadpas is een pas van een specifieke laadpaal aanbieder die zijn netwerk beschikbaar stelt aan zijn klanten zoals Allego, EV-Box of New Motion. Het nadeel van deze laadpassen is dat je bij de meeste aanbieders enkel bij laadpalen van het desbetreffende bedrijf een laad transactie kan starten / stoppen, waardoor je bereik beperkt is tot een x-aantal laadpalen en je hierdoor vaak diverse laadpassen moet hebben om overal je voertuig op te kunnen laden. 

Met de universele laadpassen ben je niet gebonden aan een vast merk. Deze laadpassen geven je toegang tot een meer alomvattend netwerk in Europa van diverse laadpalen. Hierdoor hoef je jezelf niet druk te maken over welk laadstation wel of niet beschikbaar is, welke laadpassen je nodig hebt om je auto op te kunnen laden en is er altijd een laadstation bij jou in de buurt. 

Welke laadpas moet ik nemen

Wanneer je laadpassen gaat vergelijken zie je een groot verschil in het aanbod. Zo bestaat er een onderscheid tussen laadpassen met abonnement en laadpassen zonder abonnement: 

Laadpassen zonder abonnement

De laadpassen zonder abonnement zijn de passen voor gebruikers die vaak op incidentele basis een laad transactie uitvoeren bij een (semi-)publieke laadpaal, oftewel een laadpaal buitenshuis. Deze laadpassen zijn gratis aan te vragen bij de meeste aanbieders. Echter betaal je bij deze passen vaak wel een starttarief per laadsessie om de kosten voor de pas dekkend te krijgen voor de aanbieder. 

Laadpassen met abonnement

De laadpassen met abonnement zijn de passen voor gebruikers die vaker gebruik maken van (semi-) publieke laadpalen. Je betaald voor deze passen een vast bedrag per maand, waarmee het starttarief per laadsessie komt te vervallen. 

Wat kost laden?

Echter valt het bij het aanbod van alle laadpassen op dat er geen sprake is van prijstransparantie. Het is binnen het EV-Laden namelijk een bekend fenomeen dat bedrijven, vooral van universele passen, een marge rekenen op iedere geladen kilowattuur. Daarnaast zijn er veel afzonderlijke prijsafspraken met laadpaal aanbieders, waardoor in 95 procent van de gevallen pas achteraf bekend is wat je als consument daadwerkelijk betaald voor de laad transactie. 

Tevens zie je dat er, naast een bedrag per kilowattuur, een bedrag voor de transactie gerekend wordt. Dit bedrag wordt berekend door bedrijven voor de uitvoer en facturatie van de laad transactie. 

EV-Laden-appGemak TanQyou mobility card

Zoals beschreven zijn de verschillen binnen de markt erg groot. Zo vertegenwoordigen de prijzen voor een abonnement vaak een waarde tussen de 3 en 12 euro. Daarnaast wordt bij alle partijen een bedrag tussen de 25 en 55 cent per transactie gerekend en zie je bij de universele laadpassen een opslag per geladen kilowattuur tussen de 1 en 4 procent. 

Bij TanQyou geloven wij hier niet in. Zo wordt er slechts een bedrag van 1 euro per maand in rekening gebracht voor de TanQyou laadpas. Daarnaast wordt er op transactieniveau een bedrag van 20 cent per transactie gerekend of 1,50 per maand voor een onbeperkt aantal transacties. Hierin geloven wij in een volledige transparante flat fee doorberekening van de kosten per kilowattuur. Dit betekent dat wij geen marge rekenen over de geladen stroom en dat wij, in tegenstelling tot diverse concullega’s, zowel voor, tijdens als na de laad actie volledig transparant zijn over de geladen hoeveelheid stroom en de doorberekening van kosten. 

Dit alles wordt mogelijk gemaakt binnen een netwerk van meer dan 200.000 laadpalen binnen heel Europa. Hierdoor is er altijd een laadpaal in de buurt waar je tegen het goedkoopst mogelijke tarief je laad transactie ten uitvoer kan brengen.  

TanQyou’s mobiliteits factuur

De TanQyou mobility card is beschikbaar voor ieder bedrijf die ingeschreven staat bij een handelsregister (zoals Kamer van Koophandel) en in het bezit is van een geldig BTW-nummer. 

Met de TanQyou mobility card krijg je namelijk iedere twee tot vier weken een verzamelfactuur waarop alle mobiliteitskosten gespecificeerd zijn. Hierin zullen niet alleen alle laad transacties zichtbaar zijn, maar ook de kosten voor brandstof, parkeren of wassen. Dit alles wordt zichtbaar in het MyTanQyou platform. Hierdoor wordt het verzamelen van bonnetjes verleden tijd en ben je in staat om al je mobiliteits transacties in te zien op één platform.